Ekonomi

2023 Girişimciler İçin Nasıl Olacak? 2023 İçin Beklenen 9 Trend

Son yıllarda küresel pandeminin ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin sonucunda işletmeler büyük zorluklarla karşı karşıya kaldı ve son birkaç yılda inanılmaz ölçüde değişim geçirdi. Bu 2023’te yavaşlamayacak aksine teknolojilerin her zamankinden daha hızlı gelişimi ile daha da hızlanacak. 2023’te ekonomistlerin tanınan olacağına inandığı trendleri bu içeriğimizde sizlere listeledik, gelin birlikte bir göz atalım…

1. Hızlandırılmış dijital dönüşüm

2023’te yapay zeka, objelerin interneti, sanal ve artırılmış gerçeklik, bulut bilişim, blok zinciri ve muhteşem süratli ağ üzere dönüştürücü teknolojilerdeki yeniliklerin ve gelişmelerin devam edeceği öngörülüyor. Dahası, bu dönüşümsel dijital teknolojiler birbirinden izole bir formda mevcut değiller ve ortalarındaki hudutların bulanıklaştığı görülecek. Hibrit ve uzaktan çalışma, rutin ve yaratıcı iş yüklerinin otomasyonu için yeni tahliller, bu teknolojileri birbirlerini geliştirmelerini sağlayacak biçimde birleştirir. Bu bizi, kolay ve sıradan misyonları mümkün olan en verimli halde tamamlamak için sistemlerin ve süreçlerin birbirini desteklediği “akıllı işletmeler” yaratabildiğimiz noktaya her zamankinden daha da yaklaştırıyor.

2. Enflasyon ve tedarik zinciri güvenliği

Dünyadaki birçok devlet için ekonomik tablo 2023’te pek iyi görünmüyor. Uzmanlar bize devam eden enflasyon ve düşük ekonomik büyüme beklememizi söylüyor. Birçok endüstri, Covid-19’un neden olduğu global kesintiler sırasında ortaya çıkan ve Ukrayna’daki savaş nedeniyle daha da berbatlaşan tedarik zinciri meselelerinden muzdarip. Bununla çaba etmek ve ayakta kalmak için şirketlerin dayanıklılıklarını ellerinden geldiğince geliştirmeleri gerekiyor. Bu, eserlerin değişken piyasa fiyatlandırmasına maruz kalmasının azaltılması ve ayrıyeten kıtlıklar ve artan lojistik maliyetlerle başa çıkmak için tedarik zincirlerine esirgeyici tedbirler alınması manasına geliyor.

3. Sürdürülebilirlik

Dünya, iklim felaketinin son yıllarda yaşadığımız her şeyden çok daha büyük bir zorluk teşkil edeceği ve Covid pandemisinin karşı karşıya olduğu zorlukları gölgede bırakacağı gerçeğine giderek daha fazla uyanıyor. Bu, yatırımcıların ve tüketicilerin etraf dostu işletmeleri tercih ettiği ve satın alma eğilimlerinin giderek daha fazla bilinçlendiği manasına geliyor. Bu, 2023’te şirketlerin yönetimlerinin merkezine çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) stratejilerini taşıması gerektiği anlamına geliyor.

4. Sürükleyici müşteri deneyimi

2023’te müşteriler her şeyden evvel tecrübe istiyor. Metaverse, 3D ortamlar ve VR dahil olmak üzere sürükleyici teknoloji aracılığıyla markalar ve öbür tüketicilerle etkileşime geçtiğimiz internetin “bir sonraki seviyesini” tanımlamak için fütüristler tarafından kullanılan her şeyi kapsayan bir terim. Giysilerin, mücevherlerin ve aksesuarların sanal temsillerine göz atabileceğimiz ve ‘deneyebileceğimiz’ çevrimiçi mağazalar 2023’te artarak çoğalacak.

5. Yetenek Yarışı

Geçen yıl boyunca, emekçiler işin tesirini ve hayatlarından ne çıkarmak istediklerini yine değerlendirirken, büyük istifa ve sessizce işten ayrılma olarak isimlendirilen yetenekli insanların devasa hareketlerini gördük. Bu, patronlara alımlı meslekler, hibrit çalışmanın esnekliği ve cazip bir çalışma ortamı ve şirket kültürü sağladıklarından emin olmaları için baskı yaptı. İşlerini yerine getiren insanlara, büyümek ve öğrenmek için devam eden fırsatlar, esneklik ve çeşitli, paha odaklı iş yerleri sunmak 2023’te çok değerli olacak.

6. Robotik

Tıpkı yapay zeka ve makine tahsili üzere robot teknolojisi de işletmelerin tasarruf etmesine yardımcı olur. Ekonomik büyüme, artan verimlilik, yeni meslek fırsatları, maliyet aktifliği ve teknolojiye olan itimadın artması robotik ihtilali 2023 yılında da hızlandırmaya devam edecek. Robotların önümüzdeki beş ila yedi yıl içinde meskenleri, ofisleri, fabrikaları, okulları, mağazaları ve daha fazlasını dolduracağı kestirim ediliyor.

7. Otomasyon

İşletmeler mali tablolarında daha düşük maliyetler ve artan gelir görebildikleri sürece, belli süreçleri otomatikleştirmeye devam edeceklerdir. Migros, Carrefour üzere marketler ve hatta Zara ve Uniqlo üzere perakende mağazaları şimdiden kendi kendine ödeme istasyonlarını uygulamaya koydu ve kasiyer üzere rolleri neredeyse geçersiz hale getirdi.

8. E-ticaret

E-ticaret, COVID-19 salgını sırasında popülerlik ve satış hacminde patlama yaşadı. Bu büyüme yavaşladı, lakin e-ticaret alışveriş alışkanlıkları hala burada kalmaya devam ediyor. Teknoloji, çevrimiçi satış yapmayı her zamankinden daha kolay hale getirdi ve toplumsal ticaret yükselişte. Sonuç olarak, şu anda dünya çapında varsayımı 12 ila 24 milyon e-ticaret mağazası var. Ve internet kullanıcılarının %58,4’ü her hafta online alışveriş yapıyor.

9. 7/24 Müşteri Hizmetleri

Tüketiciler ortasında müşteri hizmetleri beklentileri her zamankinden daha yüksek. Olumlu ve olumsuz tecrübeler, tekrar iş yapma mümkünlüğünü etkileyebilir. Lakin müşteri hizmetleri yalnızca güzel olmak zorunda değildir. Ayrıyeten her vakit ulaşılabilir olmalıdır. Bu, bilhassa dünyanın her yerindeki saat dilimlerinde müşterileri olan global perakendeciler için geçerlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu