Haber

3 büyük depremin görüldüğü 5 bin yıllık tarihi mahallede tek bir taş bile düşmedi.

3 büyük deprem yaşayan 5 bin yıllık tarihi mahallede tek bir taş bile düşmedi.

ELAZIĞ – Son 3 yılda 3’ü 6’dan fazla deprem gören Elazığ’ın 5 bin yıllık Harput Mahallesi’nde tek taş düşmedi.

UNESCO geçici miras listesinde yer alan Elazığ’ın 5 bin yıllık tarihi Harput Mahallesi, yapıldığı günden bu yana birçok deprem yaşadı. 2020 yılında Elazığ’da 6,8, Kahramanmaraş’ta 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde meydana gelen depremlerin de etkisini yakından hissettirdiği tarihi mahallede bilinmeyenlerin yanı sıra tek bir hasara rastlanmadı. Eğimli minare, Harput Kalesi ve diğer tarihi han, hamam ve konakların Pisa Kulesi’nden daha eğimli olduğu kanıtlanmıştır. 1200 rakımlı mahallede tarihi yapıların yanı sıra alışılagelmiş yapıların zarar görmemiş olması görenleri hayrete düşürdü.

Harput Mahallesi Muhtarı Zülküf Demirpolar, mahallede hiçbir binanın hasar görmediğini kaydederek, “Tarihi bir beldedeyiz. Burada Çetelerimiz yaşadı. Elazığ şehir merkezinde meydana gelen depremde çok sayıda bina hasar gördü ve yıkıldı. Bunlar canımızı yaktı. ama Harput’ta tarihi binalarda bile taşlar kıpırdamadı Harput’un Anguzu atalarına kadar yapılabilir Atalarımız neden burada yaşamışlar Etüt yapılması gerekiyor Harput lütfen yapılaşmaya açılsın Elazığ tarım bölgesi Harika bir yer görev meclislere ve belediye başkanımıza düşüyor reislerimiz neden harput’ta yaşayıp yaşamamışlar görelim elazığ’ı keşfetmediler mi atalarımız dedeler burayı görmedi mi yamuk minaremiz var tarihi camimiz Bana göre Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’nun mührü olan bir camidir. Tarihi eserde ve evde yoktur” dedi.

Vatandaşlardan Muhammet Saki Aslan, “Harput Kalesi’ne depremler sonucu bir şey olmadı. Diğer tarihi yapılarda da bir şey yok. O dönemde yapılan yapıların bu kadar sağlam olması gerçekten ilginç. merkezde bir bina yıkıldı ama burada rastgele bir hasar yok. Zamanında. Burada çok iyi iş çıkardılar” dedi.

orhangazi-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu