Teknoloji

ABD, dünyadaki son kimyasal silahların da imha edildiğini duyurdu. Ancak bu, Dünya’da artık kimyasal silah olmadığı anlamına mı geliyor?

ABD, elindeki son kimyasal silah stoklarının da imhasını tamamladığını açıkladı. Bu zorlu savaş silahlarına sahip olduğunu ilan eden son devlet olduğundan, bu hareket, dünyanın resmi olarak kimyasal silahlardan arınmış olduğu anlamına geliyor.

ABD Savunma Bakanlığı (DOD) geçtiğimiz günlerde ülkenin “eski” kimyasal silah stokunun olduğunu duyurdu. Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütüaslına uygun olarak imha edildiğini bildirdi.

İlgili Makaleler

1980’lerin ortasındaki zirvesinde, Amerika Birleşik Devletleri’nde 30.000 ton kimyasal savaş ajanı vardı. Aralarında sarinVe tabugibi sinirlerin organlara mesaj iletme mekanizmalarını bozan sinir gazları ile hardal gazıciltte, gözlerde ve akciğerlerde ciddi tahrişe neden olan kabarcık oluşturucu maddelerin yanı sıra.

1986’da, Soğuk Savaş yavaş yavaş sona ererken, Kongre, ABD’nin tüm kimyasal savaş ajanı stoklarının imha edilmesini zorunlu kıldı. Bu plan, dünyayı kimyasal silahlardan kurtarmak için tasarlanmış küresel bir anlaşma olan ABD tarafından 1997 yılında oluşturuldu. Birleşmiş Milletler Kimyasal Silahlar Sözleşmesiile onaylanmıştır.

ABD, 1990 yılında kimyasal silahlardan kurtulmaya başladı ancak bu uzun süreç yeni tamamlandı. Milli Savunma Bakanlığı yaptığı son açıklamada, Sarin sınır gazıyla doldurulmuş son M55 roketinin 7 Temmuz’da Kentucky’deki Blue Grass Army Depot’ta imha edildiğini kaydetti.

Kimyasal silahların tarihi

Kimyasal silahlar ilk kez Birinci Dünya Savaşı’nda kullanılmış ve yaklaşık 100.000 askerin ölümüne neden olmuştur. Kimyasal silah baskınlarından kurtulanların çoğu ömür boyu sürecek sağlık sorunlarıyla baş başa kaldı.

Savaş sırasında yoğun hardal gazı kullanımı” barbarca bir yenilik” olarak geniş çapta kınandı. Cenevre Protokolünin imzalanmasına yol açtı.

Ancak, Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere dünyanın büyük güçlerinin çoğu bunları kullanmaya devam etti.

ABD’nin 2004 yılında Felluce’ye düzenlediği saldırıda Irak’taki isyancılara karşı beyaz fosforu kimyasal silah olarak kullandığı şiddetle öne sürüldü.

Kimyasal silahlarla ilgili bu feci sicil göz önüne alındığında, ABD’den gelen son haberler Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü tarafından memnuniyetle karşılandı. Bununla birlikte, bazı ülkelerin hala kimyasal silahlara sahip olması ancak bunları uluslararası makamlara beyan etmemiş olması da mümkündür.

Örneğin Suriye, Ağustos 2013’te kendi sivillerine karşı yasa dışı kimyasal silahlar kullanmakla suçlandı. Suriye’deki Esad rejimi bunu şiddetle yalanladı. Ancak Birleşmiş Milletler, ülkenin kapalı stoklarda kimyasal silah depolayıp depolamadığını hâlâ doğrulayamadıkları için temkinli davranıyor.

besni-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu