Haber

AB’den Batı Balkanlar güzergahında artan düzensiz göçe karşı eylem planı

Avrupa Birliği (AB), Batı Balkanlar güzergahında artan sistematik olmayan göçe karşı eylem planı hazırladı.

AB Komitesi Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas ve İç İşlerden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Ylva Johansson ortak basın toplantısı düzenledi.

Schinas, eylem planının bilgisayar korsanlığını azaltmak için hızlı bir şekilde alınabilecek beş sütun etrafında toplanmış 20 operasyonel önlem içerdiğini söyledi.

Bunlar arasında “güzergahlar boyunca sınırların yönetiminin güçlendirilmesi, sığınma prosedürlerinin hızlandırılması ve barındırma kapasitelerinin desteklenmesi, göçmen kaçakçılığıyla mücadele, geri kabul ve geri dönüş için işbirliğinin geliştirilmesi ve vize politikalarının uyumlaştırılması” yer alıyor.

AB Konseyi’nden yapılan yazılı açıklamada, “Amaç, Batı Balkanlar’daki ortaklarla, AB üyeliğinden önceki benzersiz statüleri ve Avrupa mevzuatına uyum sağlamaya yönelik devam eden çabaları ışığında, göç ve sınır yönetimi konusundaki işbirliğini güçlendirmektir.” kelime yer aldı.

Tedbirlerle ilgili olarak Johansson, planın İsveç’in Ocak 2023’te başlayacak AB dönem başkanlığı sırasında yasalaşmasını ve Avrupa Konseyi tarafından desteklenmesini beklediğini söyledi.

“Tüm göçmenler kayıt yaptırmalı. AB’ye giren herkes kayıt yaptırmalı, aksi takdirde sistemimiz çalışmayacaktır.” Johansson, Batı Balkan ülkeleriyle vize uyumu ve göçmen kaçakçılığıyla mücadelede ilerleme kaydedildiğinin altını çizdi.

Bir soru üzerine Schinas, GKRY’nin geri dönüşler konusunda “iyi bir iş çıkardığını” belirterek, “Türkiye’nin de üzerine düşeni yapması gerekiyor. Sadece göç anlaşması açısından değil. Madem somut ve anlamlı adımlar ve tedbirler aldık. Doğuda hudut idaresine verdiğimiz takviye kuvvetlere karşılık.” emin olmamız için.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu