Haber

ULUSLARARASI SAVUNMA SANAYİ FUARI IDEF’23 KAPILARINI AÇTI

Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF) bugün başladı. Fuarın açılış töreninde konuşan Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “2023 yılının ilk 6 aylık ihracatımız 2,4 milyar dolara ulaştı. Tahmin olarak 2023 yılı sonuna kadar söyleyebiliriz, bu rakamın 6 milyar dolar seviyesine çıkmasını bekliyoruz. Bu rakamı yeterli görmüyoruz, çok da uzak olmayan bir gelecekte 10 milyar dolar barajını aşacağız.”

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde ve Milli Savunma Bakanlığı ev sahipliğinde bu yıl 16.’sı düzenlenen Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF), açılış töreniyle kapılarını ziyaretçilerine açtı. TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde 689 yerli, 772 yabancı olmak üzere toplam 461 firmanın ağırlandığı fuarın açılış törenine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Savunma Sanayii Lideri Haluk Görgün, 84 konuk ülkenin bakanları ve askeri üst düzey heyetler katıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, fuara görüntülü mesaj göndererek güzel geçmesini diledi.

“SAVUNMA ALANINDA SÜREKLİ GÖRÜNÜR OLMAK ZORUNDAYIZ”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz açılış töreninde yaptığı konuşmada savunma sanayisinin değerine değinerek, “Çatışmaların çetin olduğu bir coğrafyada yer alan ülkemiz, bir yandan küresel güvenlik paradigmasının belirleyicilerinden biri olmak, diğer yandan savunma alanında her zaman tetikte olmak zorundadır. Geçmiş deneyimlerimiz bize şunu göstermiştir ki; Türkiye’nin bağımsızlığı, savunma ürünlerinin tasarım ve üretiminde tam bağımsızlığından kaynaklanmaktadır. Ancak, küresel barış, istikrar ve güven ortamının tesisi, adil bir ortamın tesis edilmesine bağlıdır. NATO’nun önde gelen üyelerinden biri olarak Cumhurbaşkanımızın liderliğinde milli savunma sanayimizi geliştirdikçe bölge ve dünya barışına katkımızın artacağına yürekten inanıyoruz.”

Türkiye’nin 20 yıl önce savunma ürünlerinde yüzde 80 dışa bağımlı iken bugün bu oranın yüzde 20’lere düştüğünü belirten Yılmaz, “Türkiye geçmişte dünya savunma sanayi pazarında sadece alıcı olarak görülürken, bugün değerli bir üretici ve ihracatçı konumuna yükseldi. Türk savunma sanayi firmalarının dünya pazarındaki payı ve gücü her geçen gün artıyor. 2023’ün ilk 6 ayında ihracat fiyatımız 2,4 milyar dolara ulaştı. 23’te tahminen söyleyebiliriz, bu rakamın 6 milyar dolar seviyesine çıkmasını bekliyoruz. Bu rakamı yeterli görmüyoruz, çok uzak olmayan bir gelecekte 10 milyar dolar eşiğini aşmış olacağız. Bu grubun daha sonra kamu, özel sektör ve orta ölçekli paydaşlarıyla çok daha yüksek rakamlara yürüyeceğinden şüphem yok.”

“BU BAŞARILAR TÜRKİYE’Yİ ULUSLARARASI ALANDA DAHA GÜÇLÜ BİR KONUMA TAŞIYOR”

Yılmaz, tribünleri gezdikten sonra yaptığı değerlendirmede, ‘Bu sadece güvenlik ve savunmayı ilgilendiren bir konu değil. Türkiye’nin genel teknolojik yeterlilik düzeyini gösterir. Türkiye, güvenlik ve sivil sektörleriyle katma değeri yüksek, bilgiye dayalı, teknolojiye dayalı bir ülkedir. ekonomi inşa sürecinde. Yüksek gelirli ülkeler ligine başka türlü giremeyiz. Bir yandan buradaki başarılar güvenliğimizi pekiştiriyor, bağımsızlığımızı pekiştiriyor ve Türkiye’nin orta-ulusal arenada çok daha güçlü bir konuma gelmesini sağlıyor. Öte yandan ekonomimizin teknoloji tabanını geliştirerek, orta ve uzun vadede insanımıza sürdürülebilir refah artışı sağlamamıza da temel oluşturmaktadır. Her yönden çok değerlidir. Öncelikle bir vatandaş olarak irade olmadan bu işler olmaz. Çünkü işin kolay bir tarafı var, hazır işi almak. Bu işin kolay kısmı. Bu zor tarafı, talepkar tarafı. Orta ve uzun vadede getirisi yüksek bir tercihtir. Cumhurbaşkanımız bu seçimi, siyasi tercihi yaptı. Teknik ekipler de bunun altını çizdi ve bugün bu görüntüyü görüyoruz. Bundan 5 yıl sonra 10 yıl sonra bunun çok daha fazlasını göreceğiz. Bu bir süreç. Başlamış olan bu sürecin devam ettirilmesi değerlidir. Kurdele bölümünde ne kadar katılım olduğunu gördünüz, kurdele muhtemelen her yıl biraz daha uzayacak” dedi.

“AMACIMIZ ASKERİMİZİN SAVAŞ ORTAMINDA AKTİVİTE VE KARARLILIĞINI ARTIRMAKTIR”

Sahada yerlilik ve milliyet oranının yüzde 80’lere ulaştığına dikkati çeken Güler, “Türk Silahlı Kuvvetlerinin yurt içinde ve sınır ötesinde büyük bir başarıyla gerçekleştirdiği harekâtlarda başta mavi ve göklü vatanımızın hak ve menfaatlerinin kararlılıkla korunması olmak üzere birçok coğrafyada üstlendiği görevlerin başarıyla yerine getirilmesinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin katkısı bulunmaktadır. Savunma sanayiinde ulaştığımız bu üstün seviye bizim için gurur kaynağıdır. Ülkemizin kalkınması için çalışmalarımıza devam ediyoruz.” Yerli ve milli mottosuyla çıktığımız bu yolda milli savunma strateji ve teknolojilerimizi Türk Asrının başladığı Cumhuriyetimizin 100. yılında, ordumuzu yerli, milli ve son teknoloji harp teçhizatı ve mühimmatı ile donatarak ordumuzun günümüz ve geleceğin muharebe ortamlarında etkinliğini ve caydırıcılığını artırmak temel hedefimizdir.”

“YENİ İŞ BİRLİĞİ FIRSATLARININ OLUŞTURULMASINA KATKI SAĞLAYACAĞINA İNANIYORUM”

Bakan Güler, “Dünya çapında rağbet gören gelişmiş silahlarımızın kardeş, dost ve müttefik ülkelere ihracatı ile ülke ekonomimiz güçlenirken, bir yandan da Sayın Cumhurbaşkanımızın gayretleriyle uluslararası alanda kurduğumuz kapsamlı ilişki ve işbirliklerimiz çok taraflı olarak geliştirilmektedir. IDEF 2023’ün ülkemizin savunma sanayiinde ulaştığı imkan ve kabiliyetleri tüm dünyaya tanıtacağına, paydaşlarımız ve ortaklarımızla yeni iş birliği fırsatlarının yaratılmasına katkı sağlayacağına ve hatta ilişkilerimizi güçlendireceğine inanıyorum.” yeni fırsatlar yaratarak daha fazla.”

“10 YIL İÇİNDE SAVUNMA SANAYİ ALANINDA DÜNYANIN EN DEĞERLİ ÜLKELERİNDEN BİRİ OLmayı HEDEFLİYORUZ”

Savunma Sanayii Lideri Haluk Görgün açılış konuşmasında, “Başkanlığımızca yürütülen projelerin bir diğer çıktısı da uluslararası işbirlikleri ve ortaya çıkan çalışmaların ihracata dönüştürülmesi, hem şubemizde ölçek ekonomisine kavuşmak hem de ülkemizin dış ticaret istikrarına katkı sağlamaktır. Geçen yıl 4 milyar 400 milyon dolarlık rekor ihracatçı tutarı ile yakaladığımız başarı hibesini inşallah bu yıl da hayata geçireceğiz. Başkanlığımız sektörel sanayileşme konusunda tek düzenleyici devlet kurumu olarak tüm oyuncularıyla bir aile içinde hareket ediyor.” vakıf şirketlerinden özel şirketlere, KOBİ’lerden üniversitelere, araştırma merkezlerinden çeşitli yapı ve yapılara uzanan geniş ve güçlü ekosisteme yön vererek, Ar-Ge aşamasından yetenek paylaşımına kadar uzanan geniş ve güçlü ekosisteme yön veren savunma sanayimiz, son yıllarda yaptığı atılımlarla platform ve silah sistemlerinin tasarımı, geliştirilmesi ve üretiminde belli bir seviyeye gelmiştir. Bazı alanlarda dünyanın önde gelen ülkelerinden biriyiz. Bazı alanlarda rekabetçi çalışmalar geliştiriyoruz. Bugün geldiğimiz nokta ve elde ettiğimiz tüm başarılar sistematik bir çalışmanın sonucudur. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bire bir azim ve kararlılıkla devam ederek önümüzdeki 10 yılda savunma sanayisinin en değerli ülkelerinden biri olmayı hedefliyoruz.”

karayazi-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu